Trädgård

En lättskött trädgård med personlig prägel

Att planera en vacker trädgård, hur stor eller liten den än må vara, behöver inte vara komplicerat. Det viktigaste är att följa sina egna önskemål. Det är fullt tillåtet att ignorera proffsens ibland komplicerade lösningar, för att istället satsa på en enkel variant med personlig prägel. Det går naturligtvis också bra att skapa edens lustgård som blommar från vår till höst om man vill det. Nedan följer några tips för att få igång skapandet av din trädgård, men som fortfarande håller det lättskött.

trädgård

Blomsterrabatt

Vare sig det är en minimalisk eller mer romantiskt stil som önskas, är det alltid fint med en blomsterrabatt. En klick med färgrika blommor som piggar upp på lämplig plats. Här väljs med fördel en blandning av varierande blomsorter vars livscykler överlappar varandra, så rabatten blommar under hela sommaren. Kolla gärna med din lokala blomsterhandel vilka blommor de rekommenderar till just din trädgård och breddgrad. Läs sedan noga på fröförpackningen och glöm inte att vattna rikligt i början.

En rolig detalj med egen blomsterrabatt är möjligheten att ge bort egenodlade buketter till vänner och bekanta. Vill man inte offra kvistar från sin blommande rosenbuske går det att självklart att skicka en ros eller andra buketter till den du tycker om.

Pallkragar

En praktisk lösning för att komma igång med sitt odlande är att använda sig av pallkragar. Dessa kan man hitta relativt billigt på byggvaruhus och trädgårdsbutiker. Man kan stapla flera på varandra och därför få en högre höjd samt en djupare odlingsjord. Det går att odla nästan vad som helst i pallkragar, bara växterna lämpar sig för din breddgrad. Det finns även drivhus till pallkragar, alltså ett mindre växthustak som placeras ovanför som ett lock, om odlingen kräver detta.

Exempel på växter som lämpar sig till pallkragen är örter, rotsaker, blommor, squash, ärtor, majs med flera.

En fördel med pallkragar är att det försvårar för mördarsniglar och andra kryp att komma åt grödorna, speciellt om en koppartejp eller metallkant monteras runt pallkragen.

Bevattning

Det absolut enklaste är naturligtvis att använda sig av en hederlig vattenkanna. Den lämpar sig för dig som antingen har relativt lite att vattna eller bara tycker om att gå runt och rå om dina växter några gånger i veckan.

Är det mer att sköta om kan det vara värt att investera i en trädgårdsslang. Gärna i en slangbox på väggen med automatisk inrullning. Om det av någon anledning skulle vara svårt att själv bevattna planteringarna under en tid, kanske på grund av resa eller jobb, rekommenderas bevattningsslang. Den placeras på jorden längsmed odlingarna och doserar ut vatten droppvis under vald tid genom små hål. För en komplett fungerande lösning med ökad automation finns det timers för detta ändamål. De slår på och av vattnet vid önskade tidpunkter.