Så gräs, gräsmatta på rulle, eller konstgräs?

De allra flesta är måna om att ha en snygg gräsmatta som pryder den egna trädgården. Här gäller uttrycket ”grönt är skönt” i allra högsta grad; en grön och frisk gräsmatta gör otroligt mycket för det totala intrycket – samt för välbefinnandet. Som tomtägare är dock frågan om det är vettigast att satsa på gräs som du sår själv, gräs på rulle eller konstgräs. Här ska vi titta närmare på dessa olika alternativ och undersöka vilka för- respektive nackdelar som finns med respektive metod. Som med så mycket annat handlar dock gräsmatta och trädgård främst om eget tycke och smak.

Olika alternativ av gräsmattor

När du sår en gräsmatta med frön är det lätt att oroa sig för att gräset inte ska rota sig, att fåglar ska äta upp fröna eller att du bevattnar för mycket. Ett alternativ till att så är att köpa färdig gräsmatta på rulle. Kostnaden för gräs på rulle ligger cirka 10 gånger högre än att så med frön. Dessa rullar är även tätade, vilket innebär att ogräs inte tränger igenom. Det är viktigt att göra ett ordentligt underarbete för att uppnå ett fint resultat. Gräs på rulle går bra att lägga ut under både vår och höst samt sommarmånaderna.

Konstgräs

Ytterligare ett annat alternativ till att så sin gräsmatta på traditionellt vis är att lägga ut ett konstgräs. Detta kräver en del underarbete innan du lägger ut det och det är betydligt mycket dyrare än att så din gräsmatta själv. Konstgräs kräver inga speciella väderförhållanden och växer inte så du slipper oroa dig för att vattna och klippa gräset stup i kvarten. Att slippa det stora underhållet du vanligen har kring gräsmattor är konstgräsets stora fördel. En annan fördel med konstgräs att att gräsmattan alltid kommer vara grön och fin, helt utan bruna fläckar, tuvor eller maskrosor som sticker upp.