Måla om uterummet inför sommaren

Uterum är fantastiska och kan förlänga sommaren med flera månader. Uterum är dock rum som utsätts för hårt slitage vilket gör att dessa rum behöver målas om med jämna mellanrum. Orsaken till att dessa rum slits så hårt är att temperaturen växlar kraftigt i uterum vilket ger en fuktig miljö under den kalla årstiden. Att måla ett uterum skiljer sig på ett antal punkter från att måla andra rum. Att måla uterummet inför sommaren är en bra idé och innan målning bör det ha varit varmt under en period så att luftfuktigheten i uterummet ligger på en relativt låg nivå.

Material

Väggarna i ett uterum består vanligtvis av målat eller lackat trä samt stora glaspartier. Innertaket kan även det bestå av trä eller av gips. Lackade furupaneler gulnar med tiden och blir fula. Du kan antingen försöka fräscha upp dessa paneler och åter lackera dem, men enklast är att måla över dem. På grund av de extrema förhållandena i ett uterum rekommenderas målning med utomhusfärg eftersom fukten snabbt missfärgar väggar målade med inomhusfärg. En bra olje- eller vattenbaserad utomhusfärg är det bästa valet för uterummet. Har väggarna tidigare varit målade med vattenbaserad färg måste du använda sådan färg igen.

Målning

Innan du börjar måla måste du tömma ditt uterum på alla möbler. Därefter bör du undersöka väggarna och leta efter eventuella skador. Spikar och liknande behöver dras ut. Därefter måste väggarna rengöras med målartvätt och eventuell löst sittande färg skrapas bort. Skador kan antingen spacklas över eller fyllas igen med fogmassa. Använder du dig av spackel behöver detta torka och sedan slipas innan du kan börja måla. Inför målning bör du täcka golv samt maskera lister och fönster. Ett första steg i målningen är att måla kvistar med kvistfärg för att motverka genomblödning. Därefter är det bara att måla, gärna i ljusa färger.