Tips

Du kan hitta mycket användbar information med hjälp av instruktionsguider online. Dessa guider har alla möjliga tips och tricks för olika produkter, tjänster samt hur du bäst löser ett problem.

tips tricks

Du kan få dem i vilket format som helst som passar dina behov. YouTube är en annan bra resurs. Där finns många olika typer av s.k. how-to-videor och dessa är vanligtvis mer tillgängliga och lättare att hitta än skrivna guider. För dig som besöker den här sajten är antagligen trädgårdsskötsel av intresse och då är Youtube en guldgruva. Det finns också många videoklipp där man förklarar hur man använder verktyg eller konstruerar saker på bästa sätt. Är du däremot intresserad av hur man sätter ihop en garagebyggsats behöver du bara guiden på StrandgatanTjugo.se.

För onlinespel finns t.ex. GamePressure, Fragbite och Steam Community, som innehåller mycket information i ett rent format och låter användare ställa frågor i diskussionsforum. Det här är ett bra sätt att lära sig allt om de senaste spelen eller hitta ett nytt spel att spela. På samma sätt finns många forum för dig som är intresserad av trädgårdsarbete och inredning m.m.

Trädgård

Att planera en vacker trädgård, hur stor eller liten den än må vara, behöver inte vara komplicerat. Det viktigaste är att följa sina egna önskemål. Det är fullt tillåtet att ignorera proffsens ibland komplicerade lösningar, för att istället satsa på en enkel variant med personlig prägel. Det går naturligtvis också bra att skapa edens lustgård som blommar från vår till höst om man vill det. Nedan följer några tips för att få igång skapandet av din trädgård, men som fortfarande håller det lättskött.

trädgård

Blomsterrabatt

Vare sig det är en minimalisk eller mer romantiskt stil som önskas, är det alltid fint med en blomsterrabatt. En klick med färgrika blommor som piggar upp på lämplig plats. Här väljs med fördel en blandning av varierande blomsorter vars livscykler överlappar varandra, så rabatten blommar under hela sommaren. Kolla gärna med din lokala blomsterhandel vilka blommor de rekommenderar till just din trädgård och breddgrad. Läs sedan noga på fröförpackningen och glöm inte att vattna rikligt i början.

En rolig detalj med egen blomsterrabatt är möjligheten att ge bort egenodlade buketter till vänner och bekanta. Vill man inte offra kvistar från sin blommande rosenbuske går det att självklart att skicka en ros eller andra buketter till den du tycker om.

Pallkragar

En praktisk lösning för att komma igång med sitt odlande är att använda sig av pallkragar. Dessa kan man hitta relativt billigt på byggvaruhus och trädgårdsbutiker. Man kan stapla flera på varandra och därför få en högre höjd samt en djupare odlingsjord. Det går att odla nästan vad som helst i pallkragar, bara växterna lämpar sig för din breddgrad. Det finns även drivhus till pallkragar, alltså ett mindre växthustak som placeras ovanför som ett lock, om odlingen kräver detta.

Exempel på växter som lämpar sig till pallkragen är örter, rotsaker, blommor, squash, ärtor, majs med flera.

En fördel med pallkragar är att det försvårar för mördarsniglar och andra kryp att komma åt grödorna, speciellt om en koppartejp eller metallkant monteras runt pallkragen.

Bevattning

Det absolut enklaste är naturligtvis att använda sig av en hederlig vattenkanna. Den lämpar sig för dig som antingen har relativt lite att vattna eller bara tycker om att gå runt och rå om dina växter några gånger i veckan.

Är det mer att sköta om kan det vara värt att investera i en trädgårdsslang. Gärna i en slangbox på väggen med automatisk inrullning. Om det av någon anledning skulle vara svårt att själv bevattna planteringarna under en tid, kanske på grund av resa eller jobb, rekommenderas bevattningsslang. Den placeras på jorden längsmed odlingarna och doserar ut vatten droppvis under vald tid genom små hål. För en komplett fungerande lösning med ökad automation finns det timers för detta ändamål. De slår på och av vattnet vid önskade tidpunkter.

Hemmet

Ett säkert vårtecken är att grillar och utemöbler ställs ut på balkonger, altaner och andra uteplatser. Framförallt är det viktigt att tänka på platsen för grillen – både utifrån funktion och säkerhet.

 1. Närhet till kök

De flesta har grillen nära köket så att det som ska grillas, samt porslin, enkelt kan bäras ut. Ett alternativ är att ha ett enkelt utekök som underlättar grillandet. Med tillgång till vatten i närheten kan även grillen snabbt rengöras efter grillningen. Oavsett är det något att tänka på och förhålla sig till när årets grillplats planeras.

 1. Kontrollera eldningsförbud!

Har det varit ovanligt torrt och varmt kan kommunerna utfärda eldningsförbud. Detta gäller oavsett om elden är på marken eller i en grill. Enklast kontrolleras detta via kommunens hemsida. Även om det sällan förekommer kan polisen utfärda böter till personer som grillar under perioder för eldningsförbud.

 1. Grilla på balkong – kontrollera reglerna

Det finns ingen lag som anger att det är förbjudet att grilla på en balkong. Däremot kan bostadsrättsföreningar eller fastighetsägare har interna regler. Det kan exempelvis innebär att grillning enbart får ske med elgrill eftersom dessa avger betydligt mindre rök än kolgrillarna.

 1. Inte nära husvägg

Placera inte grillen för nära en husvägg. Detta både utifrån den förhöjda brandrisken samt för att varm rök kan skapa missfärgningar på flera olika material. Detsamma gäller därmed att placering inte ska ske för nära ett plank eller liknande.

 1. Använd grillhuva

Grillhuva är ett slags överdrag som dras över hela grillen och därmed skyddar den mot nederbörd om den inte står under tak. Men huvan kan även användas för att skapa ett skydd så inte småbarn pillrar i det kol som ligger kvar eller river sig på vassa delar.

 1. Grilla rätt beroende på modell

En kolgrill ska enbart användas med kol osv. Det kan låta självklart men det är allt för många som använder modellerna med olika drivmedel. Det är viktigt att komma ihåg att de är byggda för att hantera exempelvis el, kol eller gasol och därmed ska man även hålla sig till detta.

Okategoriserade

Att köpa present utifrån mottagarens hobby och intressen är ett ”säkert kort”. Till personer som tycker om att odla och ordna med växtligheterna i trädgården finns ett brett utbud av presenttips. Ett axplock presenteras nedan:

 1. Biljetter till trädgårdsmässan

Nordiska Trädgårdar är Nordens största trädgårdsmässa. Den genomförs i slutet av mars eller början av april varje år i Stockholm. Ge bort en biljett och köp en till dig själv. Då ges inte bara en biljett bort utan även en upplevelse tillsammans med en god vän eller släkting.

 1. Hemliga frön

Tycker mottagaren om överraskningar? Köp fröpåsar men ta ur fröna ur påsarna och lägg dem i egna påsar. Det enda som måste framgå är i vilken jord som fröna trivs och allmänna skötselråd. Kanske bör det nämnas även om det är en blomma eller grönsak… Det är inte alla som uppskattar denna ovanliga gåva men för vissa kan det bli en spännande vår för att se vad som växer upp.

 1. Trädgårdsbok

Inspirerande trädgårdsböcker och tidningar kan inte bli fel – förutsatt att personen inte redan har just den. Med bilder, guider och intervjuer finns en mängd inspiration att hämta inför de egna trädgårdsprojekten.

 1. Krukor för utomhusbruk

Inomhus finns en utrymmesmässig begränsning för vilka krukor som kan användas. Men utomhus ges en helt annan möjlighet. Det är mycket populärt att odla i krukor både på altanen, uteplatsen och i stenpartier. Många ställer även dessa vid ytterkanten av gräsmattan för att skapa en finare inramning. Terrakottakrukor är vanliga men de förkommer även i exempelvis porslin.

 1. Presentkort

Det är enkelt och ofta mer uppskattat än vad givaren utgår ifrån. Ett presentkort hos exempelvis Plantagen gör att mottagaren kan köpa en helt valfri växt till vårsäsongen. Det är inte ovanligt att presentkort används för att de dyrare växterna som man annars inte hade tagit sig råd att köpa.

 1. …en dag i trädgården

En present behöver inte kosta pengar. Det kan vara minst lika uppskattat att få tid tillsammans. Dessutom kommer det bli mer gjort i trädgården. Ge en present som innebär en förmiddag tillsammans i vännens trädgård. Förbered dig för att rensa, bära kvistar och göra det finns. En boost för vänskapen – och för trädgården.

Familj

Det finns många alternativ när du ska välja en urna till en älskad anhörig. Du kan köpa en keramisk urna, eller metall, som båda är klassiska val som kommer att hålla för evigt. Du kan också köpa en plasturna, som är slitstark och lätt och är perfekt för livliga hem eller ofta flyttar. Ett annat alternativ är en biologiskt nedbrytbar ossuary gjord av bambu. Vad du än bestämmer dig för ska det vara estetiskt tilltalande och passa den avlidnes personlighet.

Det finns många typer av urnor att välja mellan, men de vanligaste är glas, metall, keramik eller trä. Även om dessa är de billigaste, måste de hanteras med försiktighet. Om du planerar att ställa ut urnan utomhus vill du undvika vätskor och andra ämnen som kan orsaka repor och rost. Keramiska ossuarier är ett idealiskt val om du vill att askan från den älskade ska förbli utomhus.

Den mest populära typen av urnor är metall, glas eller keramik. Det finns flera typer av metall ossuary, och de flesta av dessa är lämpliga för både inomhus och utomhusbruk. Var noga med att rengöra den noggrant när du väljer ett benhus av metall. Även om du har ett benhus av metall för en familjemedlem, rör det inte om du inte vet hur man rengör det. Detta kommer att göra att urnan blir repad och förstör minnesmärket. Slutligen har keramiska ossuarier en tidlös skönhet och är ett utmärkt val.

Det finns många olika typer av urnor, och att välja rätt beror på familjens behov. De vanligaste typerna är gjorda av glas, och du kan köpa dem online. Men vilken typ av ossuary du väljer är helt upp till dig. Du kan välja en vacker ossuary-behållare för din älskade. Att välja ett ossuarium kan göra begravningen minnesvärd.

Urnorna du väljer för begravningen ska spegla din älskades personlighet. Du kan välja en ossuary som matchar den avlidnes favoritfärg, eller en ossuary gjord av ett unikt material. Till exempel, om din älskade gillade trädgårdsarbete, kan du få en ossuary gjord av vattenlösligt papper. På samma sätt, om du är intresserad av miljövänliga urnor, kan du välja en ossuary gjord av organiskt papper.

Du bör bestämma vad syftet med urnan är. Vissa vill gräva ner askan medan andra vill ha den hemma. Andra människor skulle föredra att ha askan hemma eller i en trädgård. Du bör välja ett minnesmärke som ser vackert ut och passar din personlighet och stil. Om du väljer en sten ossuary, välj en ossuary gjord av ossalit, som är dyrare än den förra.

Trädgård

Om du inte är säker på hur du hittar en bra markis så ska du veta att det är ganska enkelt. En markis är den kvadratiska formen av ett segel. En markis är ett randigt, rektangulärt eller ovalt segel. Den är vanligtvis gjord av slitstark polyester och finns i en mängd olika tyger. Det finns många typer av segelduksmarkiser, så du kan välja ett som kompletterar resten av ditt hem.

Leta efter en bra markis för att skapa en skuggig plats. En markis kan vara prydd med en baldakin eller ett litet paraply. En markis kommer att skapa en mjuk och elegant nyans för ett rum. Den bör vara minst två tredjedelar full. En stor markis kommer att blockera en betydande del av solen, så hitta ett tillräckligt stort område för skugga.

En bra markis är inte för stor, men den hjälper till att skapa rätt mängd skugga. Det kommer att vara en trevlig accent för alla utomhusutrymmen, och det kommer att skapa en vacker effekt. Det kommer också att tillföra en atmosfär av romantik till ditt hem. En stor markis har en träig smak. Dessa druvor kommer också att vara attraktiva för getingar och bin. Nyansen den skapar kommer också att vara attraktiv för fjärilar.

När det gäller att välja en bra markis, se till att du väljer en som är tillräckligt stor för att ge avskildhet. En liten markis är idealisk för ett rum som inte får mycket solljus. Det kan ge ett rum ett elegant och lyxigt utseende. Ett större tält kan också användas som evenemangslokal. Du kan till exempel använda den för ett företagsmöte eller social sammankomst.

Hemmet

Letar du efter ett städföretag som kan erbjuda dig tjänster inom hemstädning? Om så är fallet måste du först se till att du har valt rätt företag. Om du inte först tittar på tjänsteleverantörens bakgrund och tillförlitlighet kan du sluta anställa ett opålitligt företag. Nedan följer därför några av sätten att hitta ett bra företag.

Sök online. Internet är ett mycket kraftfullt verktyg när det gäller att leta efter ett pålitligt företag. Du behöver bara spendera lite tid på att undersöka online om de olika företagen som finns tillgängliga. När du har samlat in tillräckligt med information kan du jämföra tjänsterna för varje företag som du har valt. Genom att jämföra var och en av företagen kommer du att kunna avgöra vilken som passar ditt hem. Om du t.ex. särskilt är i behov av flyttstädning i Göteborg, är det bra att sålla bort de eventuella företag som inte erbjuder just den tjänsten.

Kontrollera kundutlåtanden. Ett sätt att få tillförlitlig information är att läsa recensioner och vittnesmål från tidigare kunder. Faktum är att det idag finns många webbplatser som gör det möjligt för andra att skriva recensioner om sina erfarenheter med vissa företag. Att läsa recensioner ger dig en uppfattning om företaget tillhandahåller tjänster av hög kvalitet eller inte. Därför måste du läsa igenom var och en av recensionerna och välja den som ger mest positiv feedback.

Be om referenser. Det är också viktigt att be om referenser eftersom det hjälper dig att lära känna företagets bakgrund och tillförlitlighet. När du har tillräckligt med information om företagets historia kan du sedan kontrollera de referenser som företaget tillhandahåller. Se till att du kommer att anställa någon som har en bra bakgrund. Därför, om du ska anställa en elektriker, rörmokare, trädgårdsmästare, etc, kan du vara säker på att de är yrkesverksamma som kan erbjuda dig de bästa tjänsterna.

Ring företaget. Ja, innan du anlitar ett städföretag måste du också ringa företaget. Detta är viktigt särskilt om du vill kontrollera företagets bakgrund och ta reda på om företaget kan tillhandahålla de tjänster du behöver. Du kan till och med be om tidigare kunder och feedback så att du kan få en uppfattning om hur bra företaget är. Naturligtvis måste du betrakta deras feedback som en faktor när du väljer rätt företag.

Slutligen be om rekommendationer. När du har gjort din forskning kan du nu få några rekommendationer från dina vänner och släktingar. Du bör dock komma ihåg att bara välja rekommendation från någon som har erfarenhet av att hantera det företag du funderar på att anställa. Vissa städföretag kanske inte är de perfekta för dig. Därför bör du ta del av dessa saker så att du kommer att kunna hitta ett bra städföretag som verkligen kan ge dig bästa möjliga service.

Renovering, Trädgård

Persienner är ett bra sätt att kontrollera mängden solljus och värme som kommer in i ditt hem. Om du tänker på det spenderar du mycket tid i ditt sovrum eller till och med ditt kök när du lagar mat. Hur mycket tid tillbringar du med att koppla av i ditt vardagsrum? De flesta människor spenderar inte tillräckligt med tid i sina hem och tänker på hur mycket de njuter av sin tid där. Det är därför det är så viktigt att välja persienner. Behöver du hjälp kan du vända dig till din lokala handlare som erbjuder persienner i Stockholm.

Först måste du titta på storleken på persiennerna du vill ha. Vill du ha vertikala persienner eller vågräta? Båda har sina för- och nackdelar. Det beror verkligen på hur mycket ljus du försöker blockera.

För det andra måste du överväga hur många fönster som finns i rummet där du installerar dessa persienner. Det skulle vara en bra idé att mäta varje fönster individuellt så att du vet exakt vilken storlek blind du behöver. Denna mätning är också praktisk så att du inte av misstag köper för liten blind. Det tar dig ungefär en timme eller så att göra denna mätprocess. Det är också viktigt att notera att installation av vertikala persienner kommer att tillåta mer naturligt ljus i rummet, medan horisontella persienner inte kommer att göra det.

För det tredje, när du har mätt alla fönster i rummet du vill installera dina persienner, måste du välja det material du vill använda. Träpersienner är mycket populära, men är vanligtvis inte det bästa valet för ditt hem. Fönstergardiner av plast är ett bättre alternativ för de flesta. Anledningen till detta är att plast inte tillåter lika mycket ljus att gå igenom som trä gör.

För det fjärde måste du förmodligen välja en färg för dina persienner. Svart, brunt och vitt är några av de mer populära valen. Du kan välja en färg beroende på vad resten av rummen i ditt hem för närvarande är målade. Om du försöker sälja ditt hem bör du gå med färger som är neutrala, såvida inte de andra rummen i hemmet har mycket kontrasterande stilar. I allmänhet bör du välja persienner som kompletterar den nuvarande inredningen i ditt hem.

För det femte måste du veta hur många persienner du kommer att installera. Fönstergardiner kan komma med en blind eller så kan du köpa ytterligare persienner om du vill. Hur mycket du väljer att köpa beror på hur många fönster du måste täcka. Du kan vanligtvis hitta rabatterade priser om du köper mer än bara en persienn. Vad du än gör, se till att du får dina persienner installerade av en professionell så att du kan få de fönstergardiner du behöver och de som passar dina fönster perfekt.

Renovering, Trädgård

Planerar du att bygga en uteplats? Detta kan verka som en skrämmande uppgift, särskilt om du inte är bekant med processen att bygga en. Det finns några saker du behöver veta först innan du ens startar det här projektet så att du inte hamnar i en stor röra och spenderar alla dina hårt tjänade pengar förgäves.

Det första du behöver göra är att välja rätt trä för din uteplats. Du bör välja ut ett hårt trä eftersom detta kommer att ge din uteplats hållbarhet och stabilitet. Det kommer också att förhindra tillväxten av termiter, särskilt om du har växter och eller blommor runt uteplatsen. När du väljer rätt trä, kolla in andra material som behövs, till exempel de andra efterbehandlingsteknikerna och verktygen.

När du har alla nödvändiga material kan du nu börja bygga din uteplats. Du måste först välja var du ska bygga din uteplats. Du kanske vill välja en plats där det finns tillräckligt med utrymme för att bygga en stor uteplats eller om du har begränsat utrymme kan du fortfarande skapa en liten uteplats. Om du väljer en liten uteplats, se till att det finns gott om utrymme att flytta runt och koppla av speciellt under varmare månader.

När du väljer materialet att använda måste du välja något som inte reagerar på solens strålar eller vattenregn så att det inte ruttnar. Du kan välja mellan cederträ som länge har använts för att göra utemöbler eller furu som är billigare. Den senare typen används vanligtvis för däck medan cederträ och tall är idealiska för uteplatser.

När du har byggt din uteplats kanske du vill välja hur du vill avsluta den. Du kan måla den för att få den att se mer attraktiv och elegant ut. Du kan också färga den så att din uteplats kommer att hålla i många år. Det finns många typer av färgning som du kan välja mellan.

Att bygga altan kan vara roligt och spännande. Du ska kunna ha kul även när du bygger din uteplats. Se alltid till att du har följt alla rätt steg om hur man bygger en uteplats. Kom alltid ihåg att du inte rusar in i saker när det gäller att bygga din egen uteplats.

Om du vill lära dig att bygga en uteplats finns det många böcker och tidskrifter som du kan köpa över disk i den lokala bokhandeln. Om du vill ha mer specifika instruktioner om hur du bygger din egen uteplats kan du kolla in böcker från hemförbättringsbutiker. För ytterligare information kan du prata med andra människor som redan har byggt sin egen uteplats. Fråga dem vad de gjorde och hur deras upplevelse var. Du kan till och med fråga dem om de har några rekommendationer om var du kan få material för att bygga en uteplats.

När du lär dig att bygga en uteplats måste du välja rätt typ av material. Se till att du har undersökt priserna innan du gör några inköp så att du kommer att få dina pengar värda. Rätt material kommer också att göra det enklare att bygga din egen uteplats. När du äntligen lär dig att bygga en uteplats kommer du att vara glad att du tog dig tid att lära dig att bygga en uteplats.

Trädgård

Borttagning av stubbar är vanligtvis ett tufft jobb eftersom du bekämpar ett kraftfullt system av rötter, men att anlita ett välrenommerat företag som utför stubborttagning är det bästa tillvägagångssättet. Processen är tidskrävande och ibland ganska dyr. Genom att anlita proffs för att ta bort stubben från din trädgård ser du till att jobbet kommer att göras korrekt och effektivt. Stubborttagare är inte bara professionella, de vet också de mest effektiva sätten att bli av med dem på bästa möjliga sätt.

En professionell borttagningstjänst för stubbar kommer först att bedöma situationen och ta hänsyn till stubbens storlek, typ och placering. De applicerar sedan en mängd olika behandlingar som kommer att lossa de tjocka rötterna och så småningom ta bort dem helt. Beroende på situationens svårighetsgrad kommer de antingen att välja att skära bort stubben från stubblinjen eller bara gå direkt till roten.

De två huvudtyperna av stubbslipnings- och borttagningsmetod kallas ”sprickbildning och slipning”. Sprick-/slipningsmetoden är där en maskin slipar bort vid rötterna för att gradvis ta bort dem. Fördelen med denna behandling är att det är mycket snabbare och mindre rörigt än att använda en kniv eller ett handverktyg. Men om du använder den här metoden riskerar du att rötterna skadas eller förstörs till följd av slipåtgärden.

Slipprocessen innebär att man använder en luftkompressor för att spränga små hål i träet. Luften används för att mjuka upp träet, bryta ner fibrerna och så småningom ta bort dem. Denna speciella metod har varit känd för att orsaka skador på mjukare skogar. Det rekommenderas inte heller för människor som fortfarande befinner sig i ett område där marktermiter lever eftersom termiter som lever under jord kommer att söka upp hålen och tugga sig igenom till träet.

Ett mer populärt sätt att ta bort träd eller gräs från din gård är genom att använda en mekanisk skärare, s.k. stubbfräsning. Denna utrustning skär stubben i bitar efter att den har krossats. Den används vanligtvis med ett handhandtag så att den är lätt att använda. Maskinen roterar i mycket höga hastigheter, så den skär stubben på bara några sekunder. När detta är gjort avlägsnas det från marken och lämnar ett fint rent stubbhål. Stubben måste slipas och nytt gräs kan planteras i stället.

Det finns många andra metoder för att ta bort stubbar från din gård. Alla dessa metoder har sina fördelar och nackdelar. När du har att göra med stora områden av lövträ som ek, lönn eller aska kanske du vill överväga att skära ut dem alla och ersätta dem med nya. För mindre områden är det bäst att använda en mekanisk dokumentförstörare för att få jobbet gjort. Det bästa med det här jobbet är att det ofta är billigare än att behöva byta ut hela trädet helt.